Examinering en leermeesters

De leermeesters bij de bouwbedrijven zijn van groot belang bij de opleiding van leerlingen. Ze begeleiden de leerling en hebben daarnaast de taak om de examens te beoordelen.

Om de examinering goed vorm te geven is er een aantal dingen die belangrijk zijn voor leermeesters. Het SPB wil bedrijven en leermeesters graag zo veel mogelijk ondersteunen bij het uitvoeren van de examens. Dus aarzel niet als er vragen zijn en stel ze aan het SPB!

Erkenning en leermeestercursus

Een bedrijf kan alleen opleiden in het MBO als er een leermeester is. De leermeester is hierbij de praktijkopleider. In de bouw heeft de leermeester ook de taak om examens te beoordelen. Om deze taak goed in te kunnen vullen is iedere leermeester geschoold door Volandis en zijn er regelmatig nascholingen. 

Examens melden, uitvoeren en de controle 

Iedere leerling in de opleiding timmeren en metselen heeft een trajectmap. Deze map moet worden gebruikt door alle mensen die de leerling ondersteunen. De leerling zorgt zelf dat de map wordt bijgehouden met betrekking tot tekenwerk. Daarnaast houden zowel de leermester van het bedrijf als de docent van de school de voortgang bij en vullen periodieke competentiemetingen in. Het SPB gebruikt deze mappen bij de begeleiding ook. Het goed bijhouden van de map heeft zeer veel waarde bij de begeleiding.

In de trajectmap staan ook alle examens beschreven die de leerling moet doen. Als een leerling voldoende ervaring heeft opgedaan in een exameneenheid wordt er een examenmoment bepaald. Het geplande examen moet worden aangemeld in Remindo. Leerlingen van het SPB melden hun toets telefonisch bij het SPB en het SPB zorgt dat het verder wordt geregeld. De leerling maakt vervolgens het examen volgens alle voorschriften. Als het examen klaar is dan beoordeelt de leermeester de leerling. 

Het kan zijn dat de leerling tijdens zijn examen controle krijgt van een adviseur examinering. Deze adviseur komt kijken of het examen daadwerkelijk wordt uitgevoerd en of het voldoet aan alle eisen. Mochten er onvolkomheden zijn, dan wordt dit gemeld aan de school. 

Tekenwerk

Het tekenen is voor leerlingen heel belangrijk. Door de dingen in de dagelijkse praktijk te schetsen en te tekenen ontwikkelen leerlingen meer inzicht. Voordat een leerling een toets gaat doen moet er een tekening gemaakt worden ter voorbereiding. Gedurende de opleiding moet de leermeester regelmatig opdrachten geven aan de leerlingen om te tekenen.

Wil je meer informatie en een kijkje nemen bij het SPB, meld je dan hieronder aan voor een persoonlijke rondleiding

 

Rondleiding plannen

 

Gelijk aanmelden voor deze opleiding?

Vraag dan om het sollicitatieformulier of schrijf je in via de website.

CONTACT